Temizlik işlerinde kullanılan mobil ekipmanlar, artan sosyal yaşam ve gelişen teknolojiler doğrultusunda yenilenme ihtiyacını beraberinde getiriyor. Özellikle belediyeler, çöp toplama araç filolarında yenilikçi ürünleri arttırmayı tercih ederken, ürün tedarikinde serilik, kalite, uzun ömür ve uzman servis gibi kriterleri göz önüne alıyorlar. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de tüm Türkiye’ye örnek bir belediye olarak, bu konuda titizlikle hareket eden ve tedarikçi firmalarını seçerken pek çok kriterden geçiren bir kurum.
Bu doğrultuda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bir iştiraki olan ve İstanbul’un atık yönetimi organizasyonlarını kontrol eden İSTAÇ, gerçekleştirdiği yeni alımla 89 adet çöp transfer yarı römorku filosuna dahil etti. Türkiye’nin önde gelen üstyapıcılarından olan Öztreyler’in ürettiği bu araçlar, İstanbul’un tüm evsel çöplerini depolama alanlarına sevk edecek.
Özellikle damper çeşitleri, silobas ve tanker gibi üstyapılarda sahip olduğu deneyimlerin yanında, özel firmalar ve kamu kuruluşlarına dönem dönem gerçekleştirdiği teslimatlarla bilinen Öztreyler, 30 milyon TL yatırım tutarındaki bu operasyonu tecrübesiyle üstlendi. Firmanın ürettiği 3 dingilli hava süspansiyonlu çöp transfer treylerler, döküm sahasındaki çöplerin son boşaltım yerlerine sağlıklı ve ekonomik bir şekilde transferlerini gerçekleştiriyor.
Güvenli sıkıştırma
Çöplerin sıkıştırma işlemi kendi etrafında dönen bir silindir, silindirin açık ağzına yerleştirilmiş çöp transfer haznesi, silindirin içine yerleştirilmiş çift yiv ve arka uca yerleştirilmiş sıkıştırma konisi ile sağlanıyor. 4 mm ve 6 mm kalınlığında MC 700 malzeme kullanılarak imal edilen silindirler, kendi ekseni etrafında dakikada 6 tur yapıyor ve atıklar böylelikle en geriye itiliyor. Eğer dolum esnasında çöpün yabancı bir malzeme ile sıkışması halinde dönme otomatik olarak durarak olası tehlikelere karşı koruma sağlanmış oluyor.
Treylerin arka kapağın çöpe temas eden kısmı 400-450 brinel sertliğinde aşınma çeliği kullanılarak imal ediliyor. Aşınma bölgelerinde ise vida ile montelenmiş, aşınmaya dayanıklı krom nikel alaşımlı çelik döküm malzemeden imal edilmiş parçalar mevcut. Kapakta çöpün sızan sularını biriktirmek amacı ile 1 adet pis su tankı bulunuyor. Ürünün şasisinde ise her biri 24 ton taşıma kapasitesine sahip hidrolik ayaklar yer alırken, şasi içerisine konumlandırılan HATZ marka motor ise, silindirin dönüşünü çekici araçtan bağımsız olarak temin ederek avantaj sağlıyor. Treylerin üzerinde yer alan uygun kapasitedeki yağ tankında ise sıcaklık, seviye ve filtre kirliliği göstergeleri yer alıyor. Treylerin yürür aksamlarına bakıldığında ise 3×9 ton tek lastik hava süspansiyonlu BPW kampana dingili ile yine BPW marka düz makas sistemleri, lastik üstü komple ÇTP çamurluk, 72 cc Rexroth marka pompa bulunuyor.
Yerli üretim başarısı
Öztreyler Genel Müdürü Ahmet Dal, teslimat ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, yerli bir üretici olarak İSTAÇ’a Çöp Transfer Treyler ürünlerini gururla teslim ediyor olduklarını, hedeflerinin Türkiye’deki tüm belediye ve kamu kuruluşlarına bu tür çözümleri temin etmek olduğunu vurguladı. Dal, halihazırda çöp transfer treylerleri ile ilgilenen ve aktif olarak görüştükleri belediyelerin olduğunu da sözlerine ekledi.
2017 inşaat araçları senesi oldu
2017 yılını da dalgalanmaların yaşandığı bir sene olarak değerlendiren Ahmet Dal, “Referandum süresine kadar durgun geçen bir yılın ardından Eylül ayı sonuna kadar çok hızlı bir dönemden geçtik. Özellikle inşaat sektörünün hareketliliğinden dolayı kamyonüstü üstyapılarımıza ciddi bir talep oldu. Bu yıl, geçtiğimiz yıla göre çok daha iyi geçti ve yıl sonuna kadar hedeflerimize de ulaşacağız. Gebze’de bulunan üretim tesisine ek olarak devreye almış olacağımız Sakarya’daki fabrikamızın silobas-tanker hattı hazırlıkları bitmek üzere. Bu bölgede yakın bir zamanda bu iki ürün için aktif üretimi planlıyoruz.” şeklinde konuştu.